T: 026-4952588
Kroon-Oil Kroon-Oil

Waarschuwingslampje lage bandenspanning brandt

Ziet u plotseling een vreemd lampje op het dashboard oplichten en weet u niet wat het betekent? Dan is het toch belangrijk om dit na te gaan want wanneer u gewoon doorrijdt kan het wel eens goed mis gaan. De waarschuwingslampjes zijn er niet voor niets.

Steeds meer functies

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer vernuftige systemen bedacht die het rijden in een auto vergemakkelijken en systemen die ervoor zorgen dat een auto steeds zuiniger kan rijden, om maar een voorbeeld te noemen. Er zijn veel van dat soort hulpmiddelen wat ook betekent dat er steeds meer elektronica in de auto zit en dat deze systemen gecontroleerd moeten worden.

Heel veel gekleurde lampjes

Dit betekent dus ook heel veel meer mogelijke waarschuwingslampjes op het dashboard. Wanneer u alle mogelijke waarschuwingen meetelt, zijn er wel 60 lampjes nodig! Zoveel zitten er waarschijnlijk niet op uw auto maar toch is het wel belangrijk ze te kennen.
Of in ieder geval moet u weten dat de ernst van de waarschuwing al met de kleur van het lampje wordt aangegeven:

  • Groen: systeem of functie oké
  • Wit: aanwijzing
  • Geel of oranje: waarschuwing, zo snel mogelijk controleren
  • Rood: serieuze waarschuwing; zo snel mogelijk actie ondernemen (stoppen, controleren, verhelpen)

Bandenspanning

Een handig systeem wat tegenwoordig vaak wordt toegepast, en verplicht voor elke nieuwe auto, is de controle op de bandenspanning. Iedereen weet (gaan we vanuit) dat de juiste bandenspanning een betere wegligging en rijgedrag bevordert. Daarnaast heeft een te lage bandenspanning een negatieve invloed op het brandstof verbruik en slijt de desbetreffende band sneller. Daarom is het verstandig regelmatig de bandenspanning te controleren.
Maar hoe handig is het niet om dit automatisch te laten doen? Wanneer het systeem een onjuiste spanning meet in één of meerdere banden, dat gaat er een lampje branden op het dashboard. Welk lampje? Tja, dat verschilt per automerk maar over het algemeen is lijkt het op een dwarsdoorsnede van een te lege autoband met een uitroepteken erin.

lampje-bandenspanning

Meer geavanceerde systemen geven precies aan welke band of banden een te lage spanning hebben, vaak met een tekst erbij.

Hoe werkt dat systeem?

Om een daling van de bandenspanning te kunnen meten kun je of de druk zelf meten of door de draaisnelheid te meten. De omvang van de band wordt immers kleiner wanneer de spanning lager wordt waardoor de band meer omwentelingen zal moeten maken voor dezelfde snelheid.
De meeste systemen echter meten de druk rechtstreeks met speciale meetapparatuur die in de band zelf wordt aangebracht (speciaal ventiel), die de gemeten waarden doorseint naar de controle eenheid.

Actie vereist

Uit onderzoeken blijkt dat veel autobezitters gewoon doorrijden terwijl de bandenspanning te laag is. Ofwel ze zien de waarschuwing niet, weten niet wat het lampje betekent of zijn gewoon eigenwijs. Het is waar dat soms een vals alarm wordt gegeven, maar beter een keer teveel gewaarschuwd dan te laat. Dus brandt het lampje bandenspanning, controleer de bandenspanning en wanneer u het niet vertrouwd, komt u gewoon bij ons langs.

Problemen met banden

Problemen met banden kunnen heel divers zijn. Denk aan:

✓ Autoband droogt uit
✓ Scheurtjes in autobanden
✓ Banden slijten schuin af

Automobielbedrijf Zeilmaker

Wij zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden of uw banden (en systeem) te controleren. Kom gerust langs of neem contact op.

Gerelateerde artikelen

Direct een afspraak maken:

Plan direct uw afspraak in onze werkplaats

Afspraak werkplaats Zeilmaker Rheden